SUMMARY OF COMMENTS AND STAFF RESPONSES
FOR PROPOSED REVISION TO
OAC 252:100-5. REGISTRATION, EMISSION INVENTORY AND ANNUAL
OPERATING FEES

COMMENTS RECEIVED PRIOR TO THE JULY 17, 2013
AIR QUALITY ADVISORY COUNCIL MEETING

Written Comments

Written comments were received from the following entities prior to the July 17, 2013 Air Quality
Advisory Council meeting:

Apache (Apache Corporation) - Maria Para, Production Engineer, provided written comments on
July 8, 2013 by email expressing concern about the proposed reporting schedules for Permit by Rule
facilities.

1.

COMMENT: Apache requested clarification of the reporting expectation for PBR facilities,
specifically the three and six year reporting intervals.

RESPONSE: DEQ agrees that the original proposal was not as definitive as it needed to be
and has revised the proposal to address this issue.

Devon (Devon Energy Corporation) - Angie Burckhalter, Corporate EHS Policy Supervisor,
provided written comments on July 10, 2013 by email expressing concern over the proposed
reporting thresholds for facilities registered under a Permit by Rule, the frequency of emission
inventory submissions and the burden imposed on industry and ODEQ staff. Specific changes to the
rule language were also provided.

2.

COMMENT: Devon recommends an Emission Inventory reporting threshold of 10 tons per
year to manage the burden of reporting. This recommendation is based on the fact that oil
and gas facilities registered under a PBR are minor facilities and area sources with actual
emissions of 40 tons per year or less, that do not have the potential to emit (PTE) to trigger
PSD, nonattainment NSR, Part 70 permits, or have PTE of 10 TPY or more of any single
HAP or 25 TPY of more of any combination of HAPs. Devon expresses concern that the
reporting threshold of 5 TPY is very low when compared to other states that demonstrate
impaired air quality, such as Texas and New Mexico.

Additionally, Devon recommends that subsequent emission inventories be submitted upon
request by DEQ when data is necessary for program planning or compliance with state and
federal rules, regulations or standards. This will reduce the burdens on DEQ staff and
industry.

The following language changes (bold and italics) were proposed by Devon:

"OAC 252:100-5-2.1(a)(2) Permit by rule. The owner or operator of a facility registered
under a permit by rule asouthned in Subchapter 7, Part 9, andemitting Stonsper-yearoriess
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yert e-submitted v of the-fotowing-year: shall, at-a-mtinimum; submit an
anmuad-emission inventory for the first calendar year in which the facility is registered under
a Permit By Rule.;and-thereafter-according tothe fottowing schedute=Thereafter, upon
request by the Director, an emissions inventory may be requested for registered facilities
with actual emission greater than 10 tons per year of any regulated air pollutant when
emission related data is necessary for program planning or compliance with State or
Federal rules, regulations, or standards.

RESPONSE: DEQ's Air Quality Division (AQD) is required by 40 CFR part 51, Subpart
A, to report a total state-wide emission inventory every three years to the U.S.
Environmental Protection Agency. This must include both large point sources and area
sources. While many individual oil and natural gas production facilities have relatively small
emissions, the aggregate emissions from this sector represent a very large portion of
Oklahoma’s state-wide emissions. It is essential that AQD have the best data available to
accurately characterize this sector and constrain area source estimates. Furthermore, data
collected from these inventories will be necessary for the development of air quality
strategies, specifically pertaining to attainment with the 8-hour ozone NAAQS and the Cross-
State Air Pollution Rule (CSAPR) or its replacement. Previous inventories, such as the 2011
CenSARA Oil and Gas Area Emission Inventory, relied on the limited number of industry
surveys that were returned to characterize sector specific emissions. This low level of
participation by the oil and natural gas industry raised concerns about the representativeness
of that data.

Although Texas and New Mexico have less stringent point source reporting thresholds than
those proposed here, it should be noted that this is not the case for all states with significant
oil and gas activity. For example, Colorado requires facilities in attainment areas to submit
an emission inventory if actual emissions are over 2 tons per year and Wyoming requires all
oil and natural gas facilities to file a triennial emission inventory, regardless of actual
emissions amounts.

In response to the request for removal of the requirement to report future inventories, staff
feel that the three and six year schedules outlined in the proposed rule are significantly
different from the current rule where these facilities would be required to submit an emission
inventory every year for facilities with emissions greater than 5 tons and every five years for
facilities with emissions of 5 tons or less. This will help to alleviate the reporting burden for
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all PBR facilities.

U.S. Environmental Protection Agency, Region 6 (EPA) - Guy Donaldson, Chief, Air Planning
Section, provided a letter of written comments via email on 7/11/13.

3.

COMMENT: “Concerning the revisions proposed to 5-2.1, we suggest that the state
consider lowering the threshold for reporting lead emissions to 0.5 tons per year (tpy) to
support the lead ambient monitoring regulation (40 CFR 58.1(a)(4)). The EPA has proposed
arevision to the Air Emissions Reporting Rules (AERR) to lower the threshold for reporting
lead emissions to be consistent with the monitoring regulation (see the proposed rule at 78
FR 37164, published June 20, 2013).

The revisions proposed to 5-3 update a reference to the Oklahoma Statutes at 27A
(Environmental and Natural Resources). We concur with these revisions”

RESPONSE: DEQ currently inventories all known point sources with lead emissions of 0.5
tpy or greater and believes that any new lead emitting facilities will not be likely to register
under a Permit by Rule, but rather under an individual permit or General Permit. This issue
will likely be revisited when EPA issues the final AERR revision.

OIPA (Oklahoma Independent Petroleum Association) -Mr. Brian Woodard, Vice President-
Regulatory Affairs, provided written comment on July 11, 2013 by letter received via email
expressing concern over the proposed reporting thresholds for facilities registered under a Permit by
Rule, the frequency of emission inventory submissions and the burden imposed on industry.
Additionally, OIPA proposed new reporting emission inventory thresholds for all facilities. Specific
changes to the rule language were also provided.

4.

COMMENT:

"I. Subchapter 5 - Registartion, Emission Inventory and Annual Operating Fees

a. 252:100-5-2.1(a)(2) - Requirements to File an Emission Inventory: Permit by Rule

1. OIPA recommends that ODEQ revisit their proposed reporting requirements to delete
initial and subsequent reporting standards for minor facilities emitting less than
twenty five (<25) tons per year (tpy) annually and, upon request by the Director,
implement special inventory requests for those facilities emitting greater than twenty
five (>25) tpy of a regulated air pollutant when data is necessary for program
planning or compliance with State or Federal rules, regulations, standards, or
requirements.

ii. Under ODEQ’s current standards, and prior to the implementation of federal
standards such as 40 CFR Part 60, NSPS OOOO and accompanying area NESHAPs,
operators of facilities emitting less than forty (<40) tpy of a regulated pollutant
largely fell under the umbrella of “permit exempt” status and therefore were not
subject ro emission inventory requirements. In contrast, due to the new federal air
standards applicable to these minor facilities, a significant number of sources will
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now be required to obtain a permit and provide an initial simulated emission estimate
with should be a conservatively "high" representation of the facilities’ actual
emissions to ensure annual compliance. The facilities registered under a PBR do not
have a potential to emit (PTE) that would trigger PSD, nonattainment NSR, Part 70
permits, or have a PTE of 10 TPY or more of any single HAP or 25 TPY or more of
and combination of HAPs.’

iil. ODEQ’s proposed reporting threshold of 5 tpy is excessively low and goes far
beyond the reporting threshold required by neighboring states whose air quality is
inferior to that of Oklahoma’s. For instance, Texas’ air rules for ozone non-
attainment areas only require emission inventories from facilities emitting a
minimum of 10 tpy of VOC and 25 tpy nitrogen oxides (NOx). New Mexico’s air
rules simply require emission inventories for sources in ozone non-attainment areas
that have a PTE of 25 tpy or more of NOx or VOCs.

iv. This significant increase in simulated emission data initially reported to the ODEQ),
coupled with the fact that the Director would retain the ability to initiate a blanket
inventory request, should adequately suit the agencies needs to monitor and evaluate
emission from minor facilities throughout Oklahoma in order to make sound and
informed decisions as it pertains to the state’s air quality."

The following language changes (bold and italics) were proposed by OIPA:
"252:100-5-2.1(a)

(2) Permit by rule. The owner or operator of a fa0111ty reglstered under a permlt by rule—as
Otrt-l-n‘red-ln Subchapter 7, Part Part 9, : c coula

bﬁi—arcfrl—of—t—he—foﬁcrwmg—year—shall at-a-minini, submlt an ammal— emission

inventory for facilities emitting greater than twenty five (>25) tpy of a regulated pollutant
the first calendar year in which the facility is registered under a Permit By Rule., and

Thereafter, upon request by the Director, an emissions inventory may be requested for
facilities when emission related data is necessary for program planning or compliance
with State or Federal rules, regulations, standards, or requirements according to the
following specifications:

u)—— registered facility with actual emissions greater than 5 25 tons per year of any
regulated alr pollutant slmll—subnnt—mrmnmufemrssmnmmﬂmyfbrthutfwahtymy
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RESPONSE: See response to comment #2.

COMMENT:

Subchapter 5 - Registration, Emission Inventory and Annual Operating Fees

252:100-5-2.1(b)(2) - Requirement to File and Emission Inventory: Content

1. OIPA recommends that ODEQ adopt a minimum threshold for reporting emissions
of: 0.1 tpy for HAPs and 0.5 tpy for all other regulated air pollutants.

ii. Presently, the ODEQ requires owners or operators to submit emissions data for
trace amounts of regulated air pollutants (0.001 tpy). This requirement places an
unjustified burden on reporters to track and report very small amounts of pollutants.
ODEQ requires emissions inventory data from major and minor sources, unless the
facility is considered de minimis or is permit exempt. However, with NSPS Subpart
OOOO in place, thousands of very small oil and gas facilities will require some form
of permit such as a General Permit (GP) or PBR and will be subject to emissions
reporting. This also applies to small facilities in other industry sectors that must now
have and air permit due to an area NESHAP or an NSPS requirement. While some
states do require reporting of trace amounts of air pollutants (Texas for example),
they typically only require reporting from point sources of other large permitted
sources or smaller sources in a nonattainment area. For the national emissions
inventory, the U.S. Environmental Protection Agency (EPA) only requires lead
emissions to be reported if above 0.5 tpy.

The following text changes (bold and italics) were proposed by OIPA:

Content. All inventories submitted to the Division shall include, but shall not be
limited to the following:

1. For those emissions subject to a permit, the-permitnumber, the permitted
allowable emissions as set forth therein.

2. The amount of actual emissions of each non-HAP regulated air pollutant
above 0.5 tpy and of each individual HAP above 0.1 tpy, including
quantifiable excess emissions, and the basis for such determination. If the
total actual emissions of any regulated air pollutant from a facility vary from
the allowable or frem—the-previousyear’s actual by more than 30%, the
department may require the owner or operator to provide an explanation for
the difference in order to determine compliance with the Oklahoma Clean Air
Act or any rule promulgated thereunder, or any permit condition prescribed
or order issued pursuant thereto.”
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RESPONSE: Emissions thresholds for emission inventories have long been excluded from
state rules to allow the Department to meet the highly variable data requirements passed
down from the EPA or to respond to emergent issues. However, AQD does provide guidance
as to what is prudent, practical and necessary to report. For 2010 reporting ODEQ began
requiring emissions to be reported at a 0.001 ton threshold in order to gather better data on
Hazardous Air Pollutant (HAP) emissions, particularly from combustion processes. The
Department now has three years of data that will be analyzed by our Emission Inventory and
Toxics groups in the coming months. Currently, staff feels that it is possible that this
guidance threshold will be revised upwards by some degree after review of the published
2011 National Emissions Inventory is complete, and staff has assessed the emission data
needed to support the AQD Toxics program and the National Air Toxics Assessment.
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